Més inversió

Amics dels Castells i Nucli Antic de Tortosa demana una inversió extraordinària per als monuments de la ciutat amb els diners que arribaran el 2010 provinents del pla Zapatero.


L'entitat també reclama més difusió de la sala d'exposicions de la catedral així com la seua conversió com a "museu" amb l'ajut urgent de la Generalitat i la Diputació. Finalment, ha valorat negativament l'endarreriment de la majoria d'obres del PINCAT així com la manca de senyalitzacions de les mateixes.


EXPOSICIÓ PERMANENT DE LA CATEDRAL


Amics dels Castells i Nucli Antic de Tortosa (ACNA) ha fet tres reflexions al respecte:

1. Les gairebé 40.000 visites en un any demostren l’èxit de l’equipament i que l’aprofitament del patrimoni de la ciutat pot esdevenir un revulsiu cultural i econòmic important si les coses es fan bé i amb visió global.

2. Autocrítica interna: manca de promoció de l’Exposició (no presència a les TIC, a les senyalitzacions de la ciutat, poca divulgació i poques activitats paral·leles per donar-lo a conèixer ). ACNA s’oferirà als responsables per assessorar i ajudar a donar conèixer encara més l’equipament tal i com ho fan la majoria del país (Lleida, Vic, etc).

3. Crítica exterior: les administracions (sobretot Generalitat i Diputació no poden ignorar aquest equipament i han de col·laborar econòmicament encara molt més: és un equipament de territori, no només de ciutat), si tanqués seria un fracàs col·lectiu. A més, hauria de ser un MUSEU i no pas una simple exposició tal i com passa als altres bisbats del país.

FONS ESTATAL INVERSIÓ LOCAL 2010

Amb els diners extraordinaris del pla Zapatero, ACNA proposarà a l’Ajuntament una inversió extraordinària per al 2010 en patrimoni davant de la gran quantitat que posseeix, per recuperar-lo i/o convertir-lo en un producte turístic (que no recurs) real. Cal recordar que el pla Zapatero 2010 s'ha acotat a obres relacionades amb el medi ambient, la innovació, les polítiques socials i el patrimoni.

Propostes dels Amics dels Castells per al Pla:

Conversió de les avançades de Sant Joan (15.000m2) en un gran centre d’interpretació modern, atractiu, de temàtica més enllà de la història local, amb noves teconologies i audiovisuals, amb fonts d'energia renovables sobre la història de la Corona d’Aragó i el passat cristià, jueu i musulmà del país.
Restauració de la Muralla medieval del Rastre (amb remodelació de la plaça Mossèn Sol del PINCAT no hi figura) més el fortí de Bonete i baluard de la Victòria (època moderna, segles XVII-XVIII). Aquestes 3 fortificacions estan connectades entre elles.
I·luminació exterior de tots els edificis històrics (Palau Campany, Palau Episcopal, Palau Despuig, Catedral, Antic Escorxador, Muralles, Baluards, Convent Santa Clara, etc).
Balneari del Porcar: edifici central amb torre (com un equipament de ciutat).
Rehabilitació del Portal dels Romeus, el qual s'ha deixat en mal estat tot i les obres del PINCAT en el seu carrer.

LLEI DE BARRIS I ALTRES

ACNA davant de diversos temes relacionats amb el barri antic vol manifestar:

Satisfacció i valoració molt positiva per l’exposició “Turtuixa, extrem d’Al-andalus”, la Casa dels Gegants a la Llotja medieval així com les obres milionàries al Parador de Turisme (10ME). Demostra que amb voluntat es poden fer moltes més coses que preparen la ciutat turísticament.
Crítica vers:

“El forat de la vergonya de Tortosa” (espai al carrer de la Mercè, davant de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, on la Generalitat no acaba de construir el palau judicial i l'Ajuntament deixa l'espai com si fos propi d'acabada una guerra, vergonya per als veïns i per al turisme).

Senyalització de les obres a la zona (són per millorar qualitat paisatge o propaganda?,ja que moltes no estan senyalitzades ni tapades amb lones i la majoria només tenen una petita lona deixant a la vista igualment l'obra, cal "maquillar" les obres i le barri tots els dies de l'any, no només els 4 del Renaixement si volem que la gent vingui a viure i els turistes no marxen assustats).

Gran retard obres de la Llei de Barris i mala gestió en algunes d’elles: més de 15 obres de carrers i altres s'haurien d'haver començat el 2008 i 2009 i no s'ha fet res. Només cal mirar el calendari del PAM per veure-ho: carrer Replà,Sant Francesc, Ciutat, de la Vall, Garrofer, etc... Mala gestió obres carrer de la Rosa i pròxims: ni una paperera (incivisme? ), ni contenirdors adaptats als carrers més petits, faroles antigues de fins a 4 estils diferents no s'han retirat, tanques tirades pel mig a la plaça Absis, lloses movent-se...

Manca Pla Director de Muralles i Fortifiacions. Promès des del 1999 encara no s'ha fet. El PAM actual preveia que es realitzés el 2009 i encara no hi ha res. Quans anys més esperarem per planificar la rehabilitació i aprofitament d'una forma global i planificada els més de 6,5 quilòmetres de trams de muralla conservats els quals ens fa únics com a possessió patrimonial?

XII Concurs de Pintura


Amics dels Castells i Nucli Antic de Tortosa presenta la dotzena edició del Concurs de Pintura Ciutat de Tortosa, el qual té com objectiu potenciar els barris antics de Tortosa així com el patrimoni històric que aglutinen. D’aquesta forma, i com a novetat d’enguany, els artistes participants hauran d’emplaçar-se obligatòriament dins dels límits de l’antiga ciutat emmurallada: els actuals barris del Centre-Nucli Històric, Rastre, Santa Clara, Sant Jaume i Remolins, a més a més, dels 6,5 quilòmetres de trams conservats del castell de la Suda, muralles i diverses fortificacions de la ciutat.
L’entitat pretèn d’aquesta forma “posar en valor aquests barris, castells i múltiples monuments que aglutinen perquè pensem que la potanciació d’aquests elements ha de ser clau per a la recuperació de la identitat i orgull de la ciutat a més de poder convertir-se en vertaders recursos turístics i econòmics si les administracions i la ciutadania s’ho creguessin molt més tal i com fant altres poblacions amb molt menys potencial que nosaltres” segons paraules del president de l’associació, Jordi Jordan.
Una altra de les novetats d’enguany són la creació de dos nous premis: el “Patrimoni i Aigua” i l’“Artista Jove”. El primer està valorat en 1500 euros i té com objectiu recordar que el patrimoni de la ciutat s’ha forjat gràcies a la vida que l’Ebre ha donat a Tortosa. Els artistes que vulguin obtar a aquest guardó hauran de pintar un edifici/monument històric pròxim a les aigües de l’Ebre situat dins la ciutat històrica (Castell de la Suda, Fortí de Tenasses, Call Jueu, Antic Escorxador Modernista, Catedral, Mercat Municipal, etc). D’altra banda, el premi “Artista Jove”, s’ha creat per potenciar la participació dels joves al concurs. Així, recaurà en el millor quadre d’un artista que tingui 30 o menys anys. Finalment, també s’han augmentat els premis destinats als artistes de les Terres de l’Ebre, amb 250 i 500 euros ja que des de l’entitat es vol que els artistes del territori hi prenguen part.

Els participants hauran de pintar el quadre als carrers o castells de Tortosa des de les 9.00 a les 14.00 hores del diumenge 29 de novembre. El lloc de concentració serà la sala del Polvorí del Parador del Castell de la Suda des d’on es repartiran per les diverses fortificacions i barris històrics. L’entrega de premis serà a les 19.00 hores del mateix dia a la Plaça de la Cinta. S’esperen més d’un centenar d’artistes d’arreu de Catalunya, Aragó i País Valencià.d’artistes forans cada any.