Fotografies antigues

La blocosfera ebrenca ha estretant un bloc de fotografia antiga de la ciutat de Tortosa i en extensió de totes les Terres de l'Ebre per donar a conéixer el patrimoni i el passat dels pobles de les nostres comarques. L'objectiu és que siga un bloc participatiu i obert a tota la ciutadania, ja que tots podem aportar fotografies que il·lustrin la nostra història i cultura, i al mateix temps potenciar la seva recuperació i estima envers el territori.

Bloc: http://tortosaantiga.blogspot.com/

També la Generalitat



Amics dels Castells anuncia que la Generalitat es suma al “Pacte pel Patrimoni ” i per tant ja hi ha dues administracions que ens donen suport. Amics dels Castells i Nucli Antic de Tortosa ha efectutat una roda de premsa juntament amb el Delegat del Govern, Sr Lluís Salvadó, on s’ha anunciat el suport de la Generalitat al pacte proposat per l’entitat per a transformar el barri antic de Tortosa.
Segons Jordi Jordan, president de l’entitat, “el fet que es sumi ara la Generalitat a la nostra proposta, a l’igual que ja hem aconseguit amb l’Ajuntament, demostra que la societat civil si ens unim tenim força, per això ara buscarem també el suport del govern de l’Estat ja que, tot i que algunes veus diuen que el barri antic i el patrimoni ja està solucionat, cal invertir molt més per a recuperar-lo i convertir-lo en un potencial econòmic i cultural per al territori”.
Així doncs, Lluís Salvadó a expressat que “donem suport explícit al Pacte pel Patrimoni i acceptem que cal invertir encara molt més ja que la recuperació ha de durar encara uns quants anys més, i la proposta dels Amics dels Castells, ens sembla totalment encertada”.
Finalment, Jordan també ha volgut demostrar públicament l’agraïment a la Generalitat ja que en aquests moments s’estan invertint més de 80 milions d’euros al barri antic on destaca la construcció de la Universitat, del palau de les delegacions, de la millora de molts carrers i places o la rehabilitació de la muralla de Remolins. Ambtot, Jordan ha demanat “encara més inversió i ambició per part de la Generalitat així com acceleració dels projectes ja que el nucli antic ha de ser una fàbrica per a l’economia de la ciutat el més aviat possible si sabem explotar-ho bé i ens ho acabem creient”.

Els 10 punts del pacte:
1.Creació de la Regidoria de Patrimoni Històric dins de l'Ajuntament de Tortosa
2.Adquisició per part de les administracions del castell de Tenasses (Remolins)
3.Aposta decidida per l'especialització del turisme cultural a Tortosa amb la creació d’una tarifa única i l’adequació dels diferents monuments a visitar
4.Impuls del Pla Director de les Muralles i inici de l'execució del mateix
5. El PINCAT: una oportunitat per la recuperació del patrimoni històric i la promoció de l’habitatge
6.Donar una utilitat immediata a les restaurades Avançades de Sant Joan i finalització de la seua restauració.
7.Creació d'una brigada que vetlli pel bon estat del conjunt de les muralles i castells de Tortosa.
8.Adquisició del Col·legi de Sant Josep per part de les administracions per evitar-ne la degradació i a la vegada, rehabilitar el barri antic.
9.Planificació i inici d'obres al barri de Remolins, concretament, a la zona de l'antic call jueu.
10.Contractació d'un arqueòleg municipal i potenciació de l'estudi de la història local.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 10 de març de 2010

Els habitatges del nucli antic


Article publicat a El Punt el 7 març de 2010 per Enric Bayerri. // L'Ajuntament de Tortosa i el Departament d'Habitatge de la Generalitat estudien un conveni que convertirà el nucli antic en «zona de rehabilitació estratègica» de Catalunya. Això suposarà una sèrie d'accions i d'ajuts econòmics als particulars per a rehabilitar i millorar els habitatges de la zona històrica, que, d'altra banda, és objecte de diverses actuacions dins el pla integral del nucli vell, com ara arranjament de carrers, esponjament i habilitació d'espais lliures o enllumenament. A banda dels monuments específics (catedral, Reials Col·legis i altres), tot el nucli antic de Tortosa fou declarat conjunt històric artístic de caràcter nacional el 1976, cosa que, afegida a la creació de la delegació de Cultura de la Generalitat i la comissió territorial del Patrimoni el 1980, suposà un important pas endavant per a la salvaguarda de l'important llegat històric i artístic tortosí.
El patrimoni històric de Tortosa ha estat objecte d'agressions al llarg dels anys, però les que més dolen són les recents, quan formalment ja hi havia una cultura historicista, i els òrgans oficials estaven integrats per persones en teoria lletrades. El 1962, en adquirir la possessió dels terrenys d'Orleans, l'Ajuntament enderrocà les casernes de Sant Francesc, un edifici significatiu de l'arquitectura militar del segle XVIII; al seu solar es va projectar una urbanització de xalets i finalment es va construir l'hospital Verge de la Cinta, una decisió del tot inadequada, com s'ha demostrat al cap dels anys. El 1965 es va destruir el tram de muralla que unia les fortificacions del Sitjar amb el fort d'Orleans, molt malmès des de l'obertura de la carretera Simpàtica el 1894, però, en qualsevol cas, perceptible i recuperable; el 1966, en reconstruir-se l'església de Sant Blai, l'aleshores bisbe de Tortosa, Manuel Moll, va fer sortir a la força el delegat de Belles Arts que volia investigar unes restes arqueològiques aparegudes als fonaments; el 1967 la Diputació enderrocà el palau del baró de Purroy, amb un vestíbul i escales d'accés del segle XVII, per construir un bloc d'habitatges de nova planta amb l'edifici del Patronat, també enderrocat; el 1975 el que era president dels Cantaires de l'Ebre, amb la indiferència de l'Ajuntament, dinamità un tram de la muralla interior del Rastre del segle XV, per encabir-hi una pista de bàsquet que mai va funcionar; pocs anys després, el mateix personatge féu obres a les restes de la torre de la muralla exterior per habilitar-se un xalet; el 1979 l'Ajuntament autoritzà a convertir la sala d'actes del balneari de Porcar en aparcaments a la venda i, ara fa dos anys, fins i tot es va plantejar enderrocar tot el balneari per fer-hi habitatges; el 1984, en clausurar-se el cementiri vell, el regidor de l'àrea decidí abatre els arbres interiors que definien uns jardins de notable valor estètic i, alhora, cremar tots els arxius (la història dels enterraments esdevinguts des de 1844), perquè li semblaven «funeraris».
Parlant d'arxius, són ben recents les pèrdues dels arxius fotogràfics d'Escudé (amb una important col·lecció de plaques de vidre del segle XIX) i el de la família Ramos (amb negatius dels anys quaranta i cinquanta); i l'arxiu històric del Banc de Tortosa es va salvar gairebé de miracle. Tot plegat en la línia del que va succeir el 1902, quan empleats municipals van abocar al riu carretonades plenes de restes de ceràmica trobades al subsòl de la ciutat, que havia anat col·leccionant durant anys l'arquitecte Joan Abril per constituir el Museu de la Ilercavònia; el nou Ajuntament, dit liberal progressista, va considerar que allò era brossa.
Des de fa uns anys l'associació cívica Amics dels Castells es preocupa per la recuperació de les fortificacions i entorn del nucli antic, una iniciativa de la societat civil que ha estat capaç d'estimular els poders públics, sempre alentits per l'oportunisme de cada moment.

Nova junta de l'entitat


Amics dels Castells i Nucli Antic de Tortosa va celebrar ahir divendres la XIV Assemblea General de l’entitat, on el president actual, Jordi Jordan, fou reelegit en el càrrec per unanimitat per als propers dos anys. A més, la nova Junta, que s’amplia de 10 a 15 persones, tindrà ara com a vice president el periodista Oriol Gracià, de tresorera a Maria José Murria i secretària a Carme Arasa.

Jordan ha fet un balanç dels dos anys en què ha estat de president afirmant “que hem renovat l’entitat, l’hem posada al dia i més que ho farem perquè Tortosa, més que mai, necessita un altre cop un moviment social que defensi les agressions que la ciutat històrica i el patrimoni tornen a tenir a principis del segle XXI”.

Així, el president ha recordat que en aquests moments “part del nucli antic s’està transformant gràcies a la Universitat, a l’edifici de les delegacions de la Generealitat , a la Llei de Barris, entre d’altres, però que encara no tenim pla director de muralles, pla local per a la rehabilitació d’habitatges, pla local de turisme ni tampoc s’està complint el pacte pel patrimoni”.

De fet, per als Amics dels Castells, l’actitud de l’Ajuntament “sembla tornar a anar enrere com en època de Vicent Beguer, on es va despoblar i abandonar la ciutat històrica afavorint l’especulació creant nous barris ja que actualment dels 4 milions del pla Zapatero no han invertit ni un euro a la zona i ara surten projectes faraònics com una piscina olímpica que costarà el doble d’allò que l’Ajuntament s’ha gastat en el barri antic”.

Jordi Jordan ha recordat que “Girona va trigar 20 anys per recuperar la seua part antiga i a l’Ajuntament s’ho creien essent una prioritat, Amics dels Castells lluitarem perquè aquí també passi ja que pel que sembla l’equip de Govern prioritza pavellons i piscines faraòniques tot i que la part antiga és una vergonya per als tortosins i per al país tal i com es troba”.

Finalment, el president de l’entitat s’ha marcat com objectiu “fer entendre als tortosins que el nucli antic, arreglat i cuidat ha de ser una fàbrica per fer dinerstal i com fan altres ciutats en menys patrimoni i història que nosaltres”. Jordan ha afegit: “el ram de la construcció, de l’oci, del comerç, de la restauració, de la cultura i del turisme creixerien moltíssim si tots hi creguéssim; el nucli antic ha de ser un projecte de ciutat, per això continuarem lluitant fent arribar aquesta visió a la ciutadania esperant que l’Ajuntament ens escolti i actuï en responsabilitat, cosa que ara per ara no està fent prou”.
Els membres de la nova JUNTA:


President: Jordi Jordan
Vice president: Oriol Gracià
Tresorera: Maria José Murria
Secretària: Carme Arasa
Vocal Activitats: Josep Lleixà
Vocal Seu Social: Lluis Camós
Vocal Activitats: Alons Navarro
Vocal Activitats: Lluis Arnal
Vocal Activitats: Josep Rollan
Vocal Activitats: Xavi Aragó
Vocal Activitats: David Jarque
Vocal Turisme: Jordi López
Vocal Revista: Carlos Martorell
Vocal Revista: Jordi Valls
Vocal Tècnic: Xavi Rollan