UN GRAN GLOBUS AEROSTÀTIC CENTRARÀ LA 2A DIADA DELS CASTELLS PER LA PAU

Amics dels Castells i Nucli Antic de Tortosa presenta la 2a Diada dels Castells per la Pau sumant-s'hi l'entitat Amics i Amigues de la UNESCO de Tortosa, amb l'objectiu de reivindicar que el fortí d'Orleans es pugui convertir en un centre per la pau.

La jornada d'enguany s'organitza per primer cop de manera conjunta el dissabte 11 de setembre en el marc de les Festes de la Cinta 2010. La concentració tindrà lloc al Portal dels Romeus a les 18.00 hores on es presentarà la Diada, s'entregarà un globus blanc per a cada participant i es sortejaran 80 entrades per poder pujar al globus aerostàtic que es plantarà al castell d'Orleans. A partir de les 18.30 tindrà lloc la 2a Caminada dels Castells per la Pau des del Portal dels Romeus fins el fortí d'Orleans amb tots els assistents, els quals en arribar a la fortificació enlairaran els globus després d'escoltar el Cant dels Ocells, interpretat en directe per un violinista.



La novetat d'enguany, però, serà la instal·lació d'un gran globus aerostàtic que s'enlairarà fins a 30 metres d'alçada per poder gaudir de la panoràmica completa del castell d'Orleans i de tota la ciutat, la qual s'efecturà al final de la jornada un cop hagin arribat els assistents de la caminada. Les dues entitats de la ciutat han efectuat una crida a la participació als tortosins i tortosines ja que la pujada al globus és gratuïta i permetrà veure unes vistes úniques des de l'aire. Cal recordar que la contractació del globus també ha suposat un esforç econòmic important per a les dues associacions.



L'objectiu de la festa és reivindicar que el forti d'Orleans, del segle XVII, abandonat i sense ús, sigui convertit en un centre d'interpretació per la pau i els drets humans esdevenint un “castell per la pau” tot canviant-li el significat i utilitat originals pel qual fou creat ara fa 4 segles. Les dues entitats organitzadores consideren que d'aquesta manera el monument es recuperaria i, a més, podria ser un centre pedagògic sobre la pau i els drets humans tot reforçant la cohesió social de la ciutat i el territori, a més de convertir-se en un recurs turístic.

En la primera diada hi participaren més de 300 persones, a més de rebre el suport de Federico Mayor Zaragoza.