20 ANYS D'AMICS DELS CASTELLS

Esperem que us agradin!

Us presentem la logo-marca que ens acompanyarà durant aquest proper any. Aquest ha estat realitzat per posar de manifest els 20 anys de treball i defensa del patrimoni a la ciutat de l'Ebre. 


Durant la celebració de XX Diada, tindrem a la venda les samarretes commemoratives del vintè aniversari dels Amics dels Castells i Nucli Antic de Tortosa, amb el motiu de la logo-marca "20 ANYS".



LA XX DIADA D'AMICS DELS CASTELLS, POSARÀ EN VALOR EL POBLAT I LA TORRE DE FULLOLA

L’associació celebrarà el diumenge 29 de novembre la vintena Diada a Fullola, un espai sovint desconegut pels ebrencs.

La Diada s’iniciarà les 9:00h sent el punt de trobada l’aparcament de la Fira de Remolins. El camí triat per dirigir-se a Fullola és el de Bítem, pel seu alt valor paisatgístic que recorre part de la serra de Cardó. Un cop a Fullola, sobre les 10h, tindrà lloc la lectura del Manifest i tot seguit es farà un guiatge pel poblat, la seva torre i església de la mà d’especialistes. La Diada finalitzarà aproximadament a les 13h. Tots els interessats en participar només cal que s'aproximin a les 9.00 hores del matí al lloc de concentració, tot i així tota la informació actualitzada es podrà consultar al web d’Amics dels Castells i a les xarxes socials.

El poblat de Fullola és un actiu d’un alt valor patrimonial, cultural, històric i paisatgístic dins de les Terres de l’Ebre, a més de ser un espai poc estudiat i conegut per la ciutadania del territori. Per aquesta raó, aquest any l’entitat vol posar el focus en aquesta part del patrimoni, reivindicant la seva recuperació i posada en valor. El president de l’Associació, Ramon Ruiz Fons, ha destacat que l’associació ha desenvolupat aquest Manifest per proposar tota una sèrie d’actuacions que poden ajudar a recuperar l’espai i potenciar l’estima pel mateix. Aquest manifest neix amb l’objectiu de cercar un compromís amb les institucions i administracions competents, en la creació d’una taula de treball on aconseguir els ítems manifestats.


La Junta, recentment renovada, enceta amb aquesta Diada els actes de celebració dels XX anys de l’Associació que es realitzaran al llarg del 2016. Tanmateix anima als socis i a totes aquelles persones interessades en el patrimoni a participar en aquesta Diada cultural, per conèixer i gaudir d’aquest espai excepcional i encisador.­



EL POBLAT DE FULLOLA

És un antic poblat, que actualment resta despoblat i fortament abandonat. Situat al N-E del terme de Tortosa, presenta un accés complicat, per la seva llunyania de cap nucli de població actual. Aproximadament es situa a uns 16 km de Tortosa i a uns 7 KM d’El Perelló.


Situat a una zona de muntanya de pendents suaus on es conreen arbres de secà, on les vessants majoritàriament es presenten aterrassades per a permetre el conreu principalment d’oliveres, tot i així encara resten gran quantitat de boscos de pi i garriga.

El nucli principalment consta de la Torre, una torre cilíndrica de protecció i defensa, d’una gran esveltesa, sent el seu diàmetre de 4,5m i una altura de 20 aproximadament. Aquesta torre presenta un únic accés situat a uns 5 metres del terra. En aquest nivell es troba la planta principal, des de la qual es pot accedir als cossos superiors i a l’inferior. La fàbrica de la Torre és de maçoneria, on s’aprecia un treball en vertical, la qual la posa en perill de dividir-se en dues parts.

A l’esquerra de la torre i podem trobar l’Església del poblat. On encara es conserva i destaquen els arcs de diafragma apuntats que aguantaven la coberta, al mur sud hi destaca la portalada d’entrada de la mateixa d’arc de mig punt. En un dels vèrtex de l’edificació es pot observar un escut de la ciutat. Al seu interior destaca una gran pila redona.

Al voltant d’aquestes dues edificacions més singulars d’època gòtica hi podem trobar multitud de restes d’habitatges alguns d’ells molts enrunats, la majoria d’ells estan aïllats i els que ens han perdurat fins als nostres dies ha estat per ser reutilitzats com a magatzem o aixopluc.


Fullola ha estat la gran oblidada, tant per la historiografia com per la ciutat i el territori. A falta d’estudis en profunditat, la prospecció superficial de la zona ha permès visualitzar  material ceràmic islàmic, en poca quantitat comparat amb el material medieval cristià i ceràmica blava dels segle XVII.


Fullola forma part de tota una sèrie de monuments que situats fora  del nucli de la ciutat son prou interessants com per a ser revaloritzats, posant-los en valor i recuperant-los. Per evitar la degradació del nostre patrimoni. 

TROBADA D'ART I ARTESANIA MENSUAL DE TORTOSA

Benvolguts,

Ens complau convidar-vos a la Trobada d’Art i Artesania mensual de Tortosa. En aquesta edició que es celebrarà el dia 7 de novembre de 10h a 13h, vora riu entre el pont del Ferrocarril i el Mercat, l’entitat d’Amics dels Castells i Nucli Antic estarà present i participant a la mateixa.

La nostra participació en aquesta trobada, va destinada a la recaptació de fons per l’entitat. Aquets donatius seran destinats al finançament de properes activitats. Les pintures que exposarem a la Trobada d’Art i que estaran a la venda, són en la seva majoria obres premiades als diferents concursos de pintura, que ha realitzat l’Associació en els seus darrers 20 anys. És així com podreu trobar pintures de temàtica tortosina, quedant plasmat el paisatge i el patrimoni de la ciutat.


Aquestes pintures, i segons les bases dels diferents concursos de pintura, són propietat d’Amics dels Castells ja que les mateixes o bé van ser premiades, o bé no van ser recollides en el termini estipulat per les bases del concurs. És així com l’obra passava a ser propietat de l’entitat ja fos una obra premiada o no.

Així doncs quedeu emplaçats a visitar-nos, ja que pensem que serà una bona ocasió per a col·laborar amb l’entitat i de passada conèixer-nos.

Tanmateix, dir-vos que aprofitarem el matí per actualitzar les dades dels socis, ens trobem amb que moltes d’aquestes dades han quedat antiquades i la comunicació amb els 274 socis es fa complexa. Per la qual cosa també us volem dir que si en aquets últims mesos no heu rebut el pagament o notificació de la quota de soci, trucades o correus, ens contacteu a través del mail amicsdelscastells@gmail.com

A més aquelles persones que s’aproximen gaudiran d’un detall, per part de l’associació.