MEMÒRIA ACTIVITATS ENTITAT 2016

Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa.
Patrimoni, Cultura, Art, Història i Castells
Divulgar, reivindicar i fomentar la seva estima.
Associa't!

MEMÒRIA ENTITAT 2016
Us fem un recull de totes aquelles activitats que ha estat impulsant l'Entitat Amics dels Castells i Nucli Antic de Tortosa. 

Gener 2016.
Guiatge cultural i patrimonial a la MARXA SOLIDÀRIA de la costa de gener. Organitzada pel Jovent de Movem.

Participació en la descoberta del Castell de la Suda, de la mà de la DAMA DEL CASTELL.

Febrer 2016.
Programa APADRINA UN MONUMENT, desenvolupat a l’Escola de Sant Llàtzer de Tortosa.  L’entitat, durant el mes de febrer, ha participat en la descoberta i coneixement del Fortí d’Orleans dels alumnes de primer de primària del centre educatiu Escola de Sant Llàtzer, en una edat compresa entre els 6 i 7 anys. Una activitat que ha estat coordinada pel Centre de Recursos Pedagògics del Baix Ebre. Amics de Castells i Nucli Antic de Tortosa, hem participat en dues sessions. La primera desenvolupada al centre educatiu, on hem contextualitzat l’estructura defensiva del SXVIII, hem reconegut les seves parts més importants i hem conegut el Duc d’Orleans, promotor de l’obra. A la segona sessió vam fer un guiatge pel mateix fortí, coneixent i transitant les seves parts. És així com aquests xiquets i xiquetes, comencen a tenir una visió crítica envers allò que ens envolta, coneixent l’entorn i respectant-lo.

Març 2016.
ASSEMBLEA GENERAL

Article divulgatiu publicat al Setmanari Ebre, sobre les dues làpides amb EPIGRAFIA HEBREA, a la torre poligonal de la muralla del Rastre.

Participació a la TORTOSA TEMPLERA, organitzada per Conficon turisme i tradicions. Una activitat que permet recórrer diferents espais del Castell de la Suda de Tortosa, com els soterranis (és l'única visita que s'hi pot baixar) i la pujada a la torre, així com la descoberta de la mà del cavaller de racons templers de la ciutat, convents i documents relacionats.

Abril 2016.
Presentació del disc MEM i col·laboració en PESAH al Call jueu de Tortosa.

Quotes associats exercici 2016.

Identificació del FORTINET I DEL MAS DEL PRINCEP, a la Serra de Cardó.

Maig 2016.
PRESENTACIÓ de la Diada d’Amics a la Biblioteca Marcel·lí Domingo.

Celebració de la XXI DIADA #20anysdAmics: ELS MIQUELETS A LES AVANÇADES DE SANT JOAN DE TORTOSA. Festa dels 20 anys de l’entitat. Una Diada lúdica i festiva, on a través de l’oci es posi de rellevància la importància de les estructures militars modernes de la ciutat, sent motiu d’orgull per a tots els tortosins i catalans, el tenir i conservar dins del nostre patrimoni una fortificació tant exemplar com les Avançades de Sant Joan. L’entitat amb la ferma col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa i els Miquelets de Catalunya, convida a tota la ciutadania a viure la història de forma directa, ja que amb les recreacions històriques de vida de campament, instrucció de regiments i atacs, el NOSTRE PATRIMONI RECOBRARÀ VIDA, tanmateix amb aquesta intenció proposem redescobrir els espais de la fortificació, i així entendre com i quina era la seva funció al SXVIII. Es així com Amics dels Castells es proposa com a objectiu principal, amb la celebració d’aquesta Diada, posar en valor i divulgar la importància de les fortificacions de Tortosa a nivell Europeu.

Juny 2016.
Presentació dels TREBALLS DE RECERCA DE SEGON DE BATXILLERAT al Casal Tortosí, de les estudiants de l’IES Joaquim Bau: Història i aigües del Balneari d’en Porcar, realitzat per Laura Mora i López, ha estat premiat per la Universitat Rovira i Virgili.Tortosa, un patrimoni per descobrir, realitzat per Irene López i Favà, ha estat premiat en IX Fira Literària Joan Cid i Mulet.

Juliol 2016.
Presentació REVISTA n16 Amics dels Castells i Nucli Antic de Tortosa. Al COAC-EBRE. La revista va ser una de les coses que la nova junta va decidir que calia recuperar, ja que considerem que la mateixa és una eina molt útil de difusió i de promoció del nostre patrimoni tant material com immaterial, a més de didàctica. En aquest vintè aniversari, vam creure que el dossier central, fos dedicat a donar veu a diferents persones on a través de la seva perspectiva ens parlessin del patrimoni de la ciutat de l’Ebre. A més la revista inclou altres apartats com: Notes Històriques, Patrimoni, Recerca i Memòria d’activitats de l’entitat.

Col·laboració a la RUTA DEL CASTELL DE LA SUDA, amb Irene López i el Parador de Turisme de Tortosa. Dins el marc de la Festa del Renaixement.

Setembre 2016.
Sol·licitud en demanda de la reposició de la PORTALADA BARROCA DE L’ANTIC EDIFICI DEL SEMINARI, al carrer Montcada. Futur edifici de la Seu de la Delegació del Govern de la Generalitat de Tortosa. Per a que la portalada sigui reutilitzada i reubicada en aquets espais (zona del Carrer Benasquer i Cabanes) com un fiador de memòria que expliqui a generacions futures que va ser i quines eren les seves funcions que va tenir aquest espai en el passat. A més aquesta actuació serveix per revaloritzar el nostre patrimoni, sent un reconeixement de la ciutat actual al seu patrimoni. En concret potenciant el període barroc i la seva qualitat constructiva a Tortosa. A l’Ajuntament de Tortosa i Delegat del Govern de les Terres de l’Ebre.

Octubre 2016.
Inscripció en els premis ROGER AWARDS de les Terres de l’Ebre. A la categoria del mèrit cultural.

Novembre 2016.
LA CATEDRAL DE TORTOSA I EL SEU ENTORN. PASSAT, PRESENT I FUTUR: CAP A UNA NOVA CIUTAT. Participació en la taula rodona de la dita jornada, organitzada per la URV Campus Terres de l’Ebre. Per l’entitat aquell espai ha de generar un equipament cultural de primer ordre a la ciutat i de titularitat pública. Un espai de coneixement i de divulgació de la història de ciutat i el seu territori i de la seva evolució tant urbana, com històrica. Tanmateix les excavacions han d’esgotar totes les possibilitats, encoratjant a l’administració local a realitzar una tercera fase a les mateixes. Un espai que aprofitant les diferents cotes de nivell aglutini les visuals urbanes i paisatgístiques a l’exterior. Un espai que es situarà en un punt estrella de la mateixa i que ha de ser la veritable carta de presentació de la ciutat, creant un nou centre cultural on el mateix pot generar de nexe d’unió entre el Museu de Tortosa (antic escorxador), la Catedral i la seva Mostra Permanent, el Palau del Bisbe i en extensió el Palau Oliver de Boteller, la font gòtica i la casa de la Diputació. Un recorregut on en pocs metres el visitant i el ciutadà ha de tenir una visió periscòpica de la història, a través dels diferents estils que s’aglutinen allí.

VISITA A LA SALA DE RESERVA DEL MUSEU DE TORTOSA I PRESENTACIÓ DE LA REVISTA EN PAPER. De la mà de Mª José Bel i Eva Castellanos, vam poder entendre les entranyes d'un Museu, la seva gestió i model expositiu. A més de la catalogació i el seu inventari, vam ser conscients de les mesures de conservació que s'aplica a cada una de les peces, tenint en compte la seva tipologia. Una sala que es mostra com un veritable tresor, on poder gaudir de peces procedents de diferents col·leccions o donacions i que configuren l'actual fons del Museu de Tortosa. Amb les seves dues funcions diferenciades la de registre i recerca, i l'altra de magatzem.  Els associats assistents vam poder gaudir d'un matí a les instal·lacions del Museu, podent accedir de forma gratuïta a l'exposició permanent i l'exposició temporal, a més de recollir la nostra revista que ha estat impresa aquests últims dies. 

LA XIII TROBADA D'ENTITATS CULTURALS DE L'ANTIGA DIÒCESI DE TORTOSA. Tres ponències d'aproximació al territori des de diferents perspectives: la històrica (per Agustí Agramunt), la patrimonial (per Àngel Portolés · PEU-UJI) i l'econòmica (per Juan Antonio Duro). Han intervingut també les representants de la Comissió Cívica del Patrimoni de les Terres de l'Ebre, la CCEPC, i l'Institut Ramon Muntaner. També hem  comptat amb la presència de Sisco Ollé (regidor de cultura a l'ajuntament de Roquetes), David Altadill (director de l'Observatori de l'Ebre), Ferran Bladé (director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre), Vicky Carles representant de Graëllsia i Ramon Ruiz, president d'Amics dels Castells. La música de Pili Cugat i Carlos Lupprian ha posat un emotiu punt final a les intervencions. Per últim, de la mà de Maria Genescà, hem descobert la biblioteca de l'Observatori, on actualment es pot gaudir d'una exposició de mapes de diferents èpoques i d'arreu del món.

Participació al Seminari DIÀLEGS D’EDUCACIÓ I PATRIMONI. Organitzat pel Museu de Tortosa i Centre de Recursos Educatius.

Desembre 2016.
Felicitació de Nadal.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...