LA POTERNA DEL GENERAL ORTEGA.


Per accedir amb vehicle, es pot fer per la Pujada del Parador per la zona de Remolins i a l’altura dels Jardins del Príncep desviar-se a la dreta. Hi ha lloc per a l’aparcament. El millor accés tot així és a peu, a través del Passeig de Ronda. Accedint des de Remolins o des de l’absis de la Catedral de Tortosa.

És un gran baluard adossat a la Suda, situat entre la torre 6 i la torre 8, coneguda aquesta última com el Matxo: una gran torre-baluard situada al nord-est.

El llenç de muralla entre la torres rectangulars 6 i 7, es força interessant ja que en la seva construcció apareix material reutilitzat molt possiblement del període romà.

El baluard o conegut actualment com poterna del General Ortega, es deu al reforçament de la zona, molt possiblement  en el S XVII, durant la Guerra dels Segadors. Es tracta d’un potent baluard adossat al peu de la façana del castell de la Suda. Segons el plànol de 1711, en aquest lloc es situava l’artilleria.

La tasca del Baluard a més de defensiva, era de comunicació de la Suda (nord-est) amb la zona de la muralla de la Cortadura i baluard de les Bruixes, actualment incorporat dins del Passeig de Ronda.
Tot i el mal estat de conservació, per l’ocupació de persones i vegetació. Encara es pot transitar un estret pas a l’extrem nord-est del baluard i un altre pas soterrat a l’extrem oposat i més accessible des del Passeig de Ronda. Tot el tram presenta marques de reconstrucció a manera de pegats i materials reaprofitats.

Al seu interior destaquen les obertures de les espitlleres, per als fusells, i les escales realitzades en gran carreus.

L’actual nom de la poterna, es deu al afusellament de Jaume Ortega i Olleta. Que va tenir lloc en les proximitats del citat baluard. Ortega va ser un militar i polític carlista, principal protagonista de l’alçament de 1860.

Font de la imatge i el text: Pla Director de les Muralles de Tortosa. Ajuntament de Tortosa. Juny 2015.

Geocalització al Google Maps: https://goo.gl/maps/V4hPiMCezaU2
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...