Aquest diumenge 27 d'octubre s'ha celebrat la XVIII Diada d'Amics dels Castells, amb una alta participació, centrada en conèixer els dos elements patrimonials més importants de Bítem: el Mas del Bisbe, d'origen islàmic i posteriorment cristià, i d'altra banda, la casa Gasol, d'estil colonial i del segle XIX.
La jornada s'ha iniciat a les 9.30 del matí, amb la visita al Mas del Bisbe. Els assistents han escoltat les explicacions de l'historiador de la Universitat Autònoma de Barcelona, Antoni Virgili, així com del jove arquitecte Jordi Queral, que ha estudiat l'edifici.
El primer, ha fet referència a la història del Mas del Bisbe, recordant el seu origen islàmic. Aquest es coneix arran de la conquesta cristiana de Tortosa, a mitjants del segle XII, a partir dels documents que fan referència a la donació d'aquest espai per part de Ramon Berenguer IV a l'Església Catòlica, que va participar activament en la presa de la Turtuixa musulmana. Precisament, els antics documents parlen de la donació d'un edifici i terres que estaven en possessió dels reietons o governadors àrabs tortosins, per la qual cosa, podem conèixer l'origen musulmà del Mas. Posteriorment, un cop aquestes possessions passaren a mans de l'Església, serà el bisbe Arnau de Jardí, a principis del segle XIII qui començarà a remodelar i ampliar l'edifici originari musulmà per construir-hi un imponent palau d'estiu per als bisbes tortosins, que amb el temps s'anirà ampliant. Amb el transcurs del temps aquest palau tindrà diferents usos fins convertir-se en seminari durant el segle XIX, i finalment, un mas agrícola arrendat a diferents pagesos de Bítem, tal i com passa avui dia.
D'altra banda, l'arquitecte Jordi Queral ha explicat l'ús i les diferents parts de l'actual edifici, d'estil romànic i gòtic, com són una part del claustre conservat, la sala capitular, una capella, les diferents estàncies, xemeneies així com un gran celler soterrat. L'arquitecte també ha recordat que aquest complex tant important devia estar ben a la vora del riu i que se'n conserven mostres de com s'hi podia accedir des del mateix Ebre, tot explicant la importància del riu com a via de comunicació principal durant molts de segles.
Posteriorment, la Diada ha trasncorregut fins a la Masada o Casa d'en Gasol, a l'altre extrem de Bítem, on l'historiador Manel Magí ha detallat la història d'aquesta casa del segle XIX, d'estil colonial i feta construir per un indià, el senyor Gasol, que havia fet fortuna a les Amèriques. De fet, Gasol, en instal·lar-se a Barcelona després del seu retorn d'Amèrica, va fer construir també com a residència d'estiu per a la seua família aquesta casa monumental a la població de Bítem. Magí ha recordat la importància de Gasol com a empresari agrícola, polític i impulsor de diferents projectes a les Terres de l'Ebre com la Via de Val de Zafan. Actualment, la Casa d'en Gasol és propietat de la Generalitat ja que en època de la II República aquesta fou adquiridà per la institució.
En acabar la Diada, el president dels Amics dels Castells, Jordi Jordan, ha agraït la presència de les més de 300 persones i ha recordat que jornades com aquestes "han de servir per consicenciar-nos del potencial que tenim, d'allò que hem sigut i podem ser si
sabem aprofitar tots aquests elements que ens ha deixat la nostra història i que moltes altres poblacions
desitjarien tindre per posar-los en valor i activar l'economia local".
1 comentari:
Cal dir com a luthier-gaité, he executat un toc de benvinguda en una gaita que he estrenat.
En un assentament arab.
En un instrument arab.
En los anys d'investigació com a luthier per a entregar instruments a músics d'arreu.
He tocat un "Toc de panoli-oració" Arab...
Acovido a qui vulgue aprofundir sobre construcció d'instruments i restauració com a "metge de só tradicional" se pose en contacte en mi a través del nostre Amic Jordi Jordán.
http://lochaparro.blogspot.com
Toni lo Chaparro.
He disfrutat molt. Salut.
Publica un comentari a l'entrada