FORTÍ DEL BONET


Fortí o reducte del Bonet està emplaçat en un promontori rocós del barranc del Rastre. Té una ubicació i orientació molt estratègica ja que guaitava els camins que arribaven a la ciutat des del nord-est.

Les muralles adjacents son dues, el llenç nord enllaça amb les Avançades de Sant Joan, baixant pel barranc del Rastre i el sud amb el baluard del Carme o la Victòria.

Per accedir en vehicle, s’ha d’agafar el carrer Mare de Déu de la Providència i continuar pel camí del Rastre, passades corbes pronunciades de pujada, la carretera arriba al Bonet on es pot aparcar amb facilitat. A peu es pot accedir a traves d’unes escales que arranquen a l’aqüeducte ubicat al carrer de Callao.

El Fortí del Bonet, és un xicotet reducte fortificat amb fossat, construït a sobre d’una petita construcció de guaita anterior, com una avançada sobre el barranc del Rastre, la suda i les seves Avançades, a la part septentrional funciona com avançada del Sitjar.

El terme del Bonet apareix per primer cop al SXIX, abans era nomenat reducte o bastió del Rastre. Tot i que als plànols apareix en anterioritat, és al SXVIII quan es presenta amb la llinda del portal i muralles de connexió en Avançades i Sitjar, passant a ser part del primer recinte emmurallat del Rastre.

El Fortí d’uns 750m2 i 9m d’alçada, és de planta hexagonal i paraments atalussats. Consisteix en: planta baixa, terrat i un petit pati en la part posterior. L’entrada dóna la pati el qual presenta uns arcs de suport de pas de ronda en els dos panys que donen a la ciutat. El fortí també té cisterna i a través d’una rampa s’accedeix a la terrassa i pas de ronda.

La unió dels dos panys de muralla a la zona de la terrassa formen un angle agut, on estan emplaçades quatre canoneres per situar l’artilleria, sobre aquest angle i per emfatitzar l’alçada del fortí es situava aquí una garita, actualment ensorrada. A sota de la garita hi ha un gran escut esculpit en pedra encara no desxifrat.

Font de la imatge i el text: Pla Director de les Muralles de Tortosa. Ajuntament de Tortosa. Juny 2015.

Geocalització al Google Maps: https://goo.gl/maps/uCBpqdpRxPw

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...