LA MEMÒRIA DE LA HISTÒRIA · LES LÀPIDES HEBREES DE LA TORRE DEL RASTRE.

Benvolgudes,

Tenim el plaer de fer aquest escrit per a comunicar-los les accions que ha portat a terme l’entitat Amics dels Castells i Nucli antic de Tortosa, arran del passat ple municipal on tots els grups polítics van votar a favor de recuperar i conservar una làpida hebrea, que actualment es troba encastada en la torre poligonal del Rastre.

A traves d’Amics hem donat a conèixer l’existència d’una segona làpida hebrea també encastada a la torre i molt propera a la ja coneguda i estudiada per primer cop per Bayerri al 1939, dedicada al difunt Rabí Samuel on versa: Aquesta és la sepultura d’honorable ancià Rabí Samuel, esperit de Jahvé el guardi, fill d’un savi i benvolgut Rabí Salomó, sigui la seva ànima lligada, en el feix dels supervivents.

Aquesta segona làpida procedent del fossar jueu, com la primera, ens havia quedat oculta als ulls, sovint tapada per heures i per la dificultat d’aproximar-se a l’emplaçament tant per l’altura, com per la ubicació, ja que en el passat allà es situava el fossar de les monges “rapitenques” del convent de Sant Joan.

Segona làpida funerària també encastada a la torre del Rastre
Volem agrir la confiança depositada en l’entitat per David Matheu Haskell-Bell al fer-nos notòria la presència d’aquesta peça, com també l’assessorament i suport d’Albert Curto i l’aportació de dades d’Hilari Muñoz.

Què hem fet des d’Amics?
  • En primer lloc, vam demanar autorització per fer la demanda corresponent a la persona que ens havia descobert la segona làpida. Vam assessorar-nos i buscar suport i informació.
  • Vam escriure un document on posàvem de manifest la presència de l’altra làpida i el vam transmetre tant al grup polític proposant ERC-Tortosa, com a l’equip de govern de l’Ajuntament de Tortosa. En aquest punt hem d’agrair la ràpida resposta i positiva envers la qüestió que ens va facilitar Meritxell Roigé i posteriorment la de Josep Monclús.
  • Publicació d’un article divulgatiu al Setmanari l’Ebre, en data 18 de març de 2016. Amb la col·laboració de  l'historiador Jordi Casanovas, especialista en epigrafia hebrea.


Què sol·licita Amics?
  • En primer lloc vol felicitar la proposta feta i l’aprovació per tota la corporació municipal.
  • Que l’actuació esmentada en la moció proposada s’ampliï a les dues làpides de la torre del Rastre.
  • A més de l’extracció per a la seva conservació i catalogació, passen a formar part de la Col·lecció del Museu de Tortosa.
  • Un cop realitzada l’extracció que es realitzen rèpliques exactes de les dues làpides i siguin col·locades als llocs d’origen. Unes rèpliques que documentin el context de la reutilització del material jueu en la construcció de les muralles envers el 1368.
No fer-ho seria facilitar la desmemoria de la història. Al recinte amuradat de Tortosa es poden observar aquests tipus d’actuacions, la no restitució crea una cicatriu al pany i ho podem comprovar a l’accés del Fortí d’Orleans, pel contrari de bones, rigoroses i curoses actuacions també hi trobem i un molt bon exemple és la làpida de la barca o de Porcia Euphrosyne, a les murades orientals de la Suda.
  • També preguem estar informats al respecte de les actuacions i les decisions preses sobre aquesta actuació.
  • Per últim demanem que aprofitem aquest esdeveniment que situa a Tortosa entre les ciutats amb més làpides epigràfiques hebrees de Catalunya, darrere de Girona i Barcelona, com una ocasió única per a posar en valor, divulgar i conservar aquest passat hebreu, i el seus actius entre ells el valuós Call, que encara conservem.

Amics dels Castells per la seva banda ofereix tot el seu suport aquesta actuació, ja que pensem que la col·laboració entre totes les parts, sempre serà beneficiós per al nostre patrimoni.


Per una ciutat digna i culta.
#20AnysdAmics


Amics dels Castells i Nucli Antic de Tortosa. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...