CALENDARI D’ACTIVITATS DEL MES DE JUNY I JULIOL D’AMICS

· Juny.

El dijous dia 30 de juny a les 19h, tindrem el plaer de presentar a tots els associats i a tota la ciutadania que tingui a bé de venir, la presentació dels treballs de recerca en els que ha participat l’entitat. La mateixa tindrà lloc al CASAL TORTOSÍ, amb l’adreça Plaça de Sant Joan de Tortosa.



  • Laura Mora i López ens presentarà: HISTÒRIA I AIGÜES DEL BALNEARI D’EN PORCAR.

“El Balneari, situat al casc antic de la ciutat (Carrer Font de la Salut 14), es va complementar amb un complex turístic format per un hotel, un casino i un teatre, construït tot just on avui hi ha la pista poliesportiva de Remolins. L’alta societat de l’època va convertir aquest espai en un referent de l’oci a la ciutat i al Teatre s’hi feien representacions i també actes polítics.
Les aigües eren bicarbonatades ferruginoses, declarades d’utilitat pública mineromedicinal i obtingueren distincions i medalles d’or d’acadèmies i certàmens. Aquestes aigües brollen encara de tres brolladors: el de l’Esperança, el de la Salut i el de Sant Joan i curaven malalties tals com l’artritisme, escrofulisme, refredat bronquial, ulcera gàstrica, dilatació gàstrica, infarts hepàtics i esplènics, dismenorrea, anèmia, diabetis, obesitat, gota, gastroenteritis. Per totes aquestes qualitats foren adoptades per l’hospital de la Santa Creu de Barcelona.”

  • Irene López i Favà: TORTOSA, UN PATRIMONI PER DESCOBRIR.

“Si sou habitants de Tortosa de ben segur que sabreu qui sóc. Els més savis, em recordaran per haver estat sempre el seu company de viatge quan transportaven mercaderies i persones d’un costat a l’altre de la riba, em recordaran per haver estat el motor de les primeres indústries tèxtils i navals. Tindran presents els centenars de peixos que oferia dia rere dia als pescadors, però, sobretot, mai oblidaran les bones estones que van viure envoltats per les meves aigües quan encara eren xiquets i xalaven intentant pescar els gambusins, banyant-se, capbussant-se o gaudint del pal ensabonat i les cucanyes, en plenes Festes de la Cinta. No voldria dir-ho perquè encara em fa mal quan ho recordo, però, malauradament, també em recordaran per la Batalla del meu nom, en plena Guerra Civil, que dugué fam, por, tristesa i desolació en aquestes belles terres.
Així és com l’únic símbol que ha estat present al llarg d’aquests més de 2.000 anys d’història i que és tot un distintiu del poble tortosí, l’Ebre, esdevé el protagonista del relat i narra l’inici d’aquest Treball de Recerca.”

Els Treballs de Recerca, realitzats per aquestes dues estudiants de segon de batxillerat han estat tutoritzats per Hilari Muñoz.


· Juliol.

El dijous dia 7 de juliol a les 19:30h, tindrem el plaer de presentar als associats i tota la ciutadania que tingui a bé de venir, la presentació la REVISTA nº16 d’AMICS DELS CASTELLS. La mateixa tindrà lloc a la seu del COAC-EBRE, situat a la Casa Bau; carrer Ramon Berenguer 26 de Tortosa.


L’entitat està d’enhorabona després de quatre anys tornem a publicar una de les eines més interessants i importants de l’entitat, en el fet de divulgar i apropar el patrimoni a la ciutadania com és la nostra revista. La mateixa inclou un dossier central on vint veus diferents i diferenciades donen la seva visió sobre el patrimoni, la cultura i de la seva evolució al llarg dels vint anys que compleix l’entitat. A més d’altres apartats que versen sobre el patrimoni, la recerca, la història i la memòria d’activitats de l’entitat.

Una revista que ha contat amb la col·laboració de:
Jordi Costea i Balagué, Victor Cervera i Queral, Jordí Mulet i Baubí, Dolors Queralt i Moreso, Monica Sales de la Cruz, Antoni López i Daufí, Jesús M Tibau, Irene Prades i Ginovart, Joser F Moragrega, Xell Aixarch, Gerard Climent i García, Abert Curto i Homedes, Dídac Gordillo i Bel, Festival A Cel Obert, David Matheu i Haskell-Bell, Eva Gisbert i Ginovart, Xavier Aragó i Arasa, Carles Quintana i Fernàndez, Elena Espuny i Arasa, Curt Wittlin, Jacobo Vidal i Franquet, Maira Lampugnani Lattuca, Laura Mola i López, Irene López i Favà, Ramon Ruiz i Fons, Ferran Bel i Accensi, Daniel Andreu i Falcó.

La mateixa ha estat coordinada per: Gerard Climent i Ramon Ruiz.
Una revista amb un nou disseny i una imatge renovada, més actual, amb una nova línia editorial i noves seccions. Torna una de les úniques publicacions de cultura i patrimoni del territori. 

No us la perdeu, ni deixeu escapar!

----

El dissabte 23, a les 11:00h i dins del marc de la Festa del Renaixement, l’entitat d’Amics dels Castells col·labora amb el Parador de Turisme de Tortosa i Irene López en l’activitat "UNA AVENTURA AL CASTELL DE LA SUDA DE TORTOSA". Una activitat encarada a redescobrir els espais del Castell de la Suda, amb els més petits de la família. Visita pels espais del castell que es mencionen al conte escrit per Irene López i Favà, ambientat a la Tortosa del segle XVI. Es podrà adquirir el conte a la mateixa botiga del Parador Nacional de Turisme.


Bon estiu! 
US ESPEREM!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...