MOSTRA DE LA REVISTA AMICS 2017 – JARDINS DEL PRÍNCEP – 07/09/17

En primer lloc donar les gràcies a tots els assistents, tot i que no érem molts, érem bons. Anteriors presidents, associats, simpatitzants, col·laboradors, participants, entitats i representants de diferents institucions que ens donen suport.



En especial al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre, al Consell Comarcal del Baix Ebre i al seu president Enric Roig, i a Ferran Bel alcalde de l’Ajuntament de Tortosa, per donar suport i mostrar el seu compromís envers l’entitat i el patrimoni material i cultural, de Tortosa i les Terres de l’Ebre.

Avui hem presentat amb molta il·lusió una publicació que pretén ser una eina de promoció, divulgació i sobretot per fomentar l’estima envers el patrimoni.

Una revista on a través de la museografia, l’educació, l’etnografia, la conservació, el turisme, l’arquitectura, l’art, l’arqueologia i la història mostra accions que ajuden a conscienciar de la importància del patrimoni per a la societat i la col·lectivitat, com a fites que ajuden a retrobar-nos en la nostra identitat.

Hem treballat durant aquest any per aconseguir la participació de més de 30 persones que representen a més de 15 institucions diferents d’arreu del País. Aspecte que fa que el nostre patrimoni també sigui conegut fora del territori i la revista viatge per tota Catalunya.




Com sabeu, l’actual revista s’estructura en quatre apartats. A més de la presentació, on podeu destaquen els articles de Ramon Ruiz (president d’Amics), Dolors Queralt (regidora de Cultura a l’Ajuntament de Tortosa) i Enric Roig (president del Consell Comarcal). Hi podem trobar les notes històriques, el dossier central, actuacions envers el patrimoni, recerca i la memòria de les activitats de l’entitat Amics dels Castells de Tortosa.

Les notes històriques estan dedicades a conèixer millor la figura de Mestre i Noè, de la mà d’Hilari Muñoz i Núria Menasanch.

El dossier central de la revista ha estat destinat al Call de Tortosa, i amb ell volem obrir la porta a la recuperació d’aquest espai tan singular de la ciutat. Més enllà de la recuperació urbana, pensem que cal impulsar la recuperació emocional i també la intel·lectual, i això sols es pot aconseguir dotant el Call d’instruments per projectar correctament aquest patrimoni i la recerca, per conscienciar a propis i aliens de la importància de l’aljama tortosina. Per aquesta raó hem demanat la col·laboració i participació de Pili Cugat (intèrpret de la Jueva de Tortosa i presidenta d’Amics del Call de Tortosa), Ramon Miravall (historiador), Albert Curto (director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre), Eva Castellanos (conservadora del Museu de Tortosa), Assumpció Hosta (directora del Patronat del Call de Girona), Sílvia Planas (directora del Museu d’Història dels Jueus a Girona), Andreu Lascorz (hebraista), Sergi Navarro, Aleix Gonzalez i David Bea (historiadors i impulsors del coneixement del Call tarragoní), Tessa Calders i Esperança Valls (impulsores de la Xarxa de Calls de Catalunya i representants de l’Institut Mon Juïc), Jordi Bonvehí (historiador del Centre d’Estudis del Bages), Òscar Cid (associat i divulgador del Balneari del Porcar) i Júlia Brull (arquitecta).


L’apartat de patrimoni, ha estat destinat a encabir aquelles accions que s’han portat a terme envers el patrimoni de la ciutat des de diferents punts de vista. Com són les accions que porta a terme l’entitat. Destacant els articles al voltant de la passada Diada envers el Molí de l’Assut. On destaquem la col·laboració de Cinta Margalef (arquitecta de l’Ajuntament de Xerta), Josep Moragrega (membre de la Comissió pel Patrimoni i Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre) i del company Jordi Costea (arquitecte). A més d’Antoni López representant del COAC Ebre, Jordi Diloli, Ramon Ferré i Laura Bricio al voltant de les excavacions de davant la catedral, Rosa Curto i el desenvolupament d’activitats educatives envers el despertar la curiositat envers el patrimoni de la ciutat entre els nostres estudiants. O l’article de Gerard Garcia, on ens recorda la importància d’entendre la convivència entre cultures com un gran patrimoni que tenim a la ciutat.

Per últim i no menys important destacar la recerca, que amb Marc Ballester i Rosa Rodríguez, aquest any l’entitat ha encetat una nova vessant com a centre d’estudis. Amb ajuda de l’Arxiu Comarcal, Institut Ramon Muntaner i que aviat podrem presentar un estudi etnològic del Mercat de Tortosa, com a punt referencial de la ciutat i del territori.

Esperem que la gaudiu.
Amics dels Castells, per un #patrimoniViu i una ciutat culta i digna.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...