II RUTA FORTIFICACIONS MODERNES


Per segon any Amics dels Castells impulsa la Ruta de les Fortificacions Modernes de Tortosa, com a complement indispensable dins de les jornades de recreació històrica que duran a terme els Miquelets de Catalunya a les Avançades de sant Joan els dies 16, 17 i 18 de març de 2018.

Angle del cos Central que apunta a la ciutat de Tortosa
Semibaluard del cos Central amb els seus 8m d'altura.
Patí interior del cos central.
La nostra ruta es presenta com una oportunitat única per entendre quina és la importància del nostre perímetre fortificat i com s’articula mitjançant fortins, avançades i muralles, ja que conèixer-lo, és estimar-lo i en el cas tortosí cal fomentar totes aquestes dues vessants davant el nostre patrimoni.

Si la ruta de l’any passat ens va portar a visitar tot el sistema que es desenvolupa al sud de les Avançades de Sant Joan, és a dir d’Orleans, a Sitjar, al Bonet a la Suda i Avançades, aquest any us proposem conèixer i entendre l’articulació defensiva de la vessant nord. 

Amb un el fortí més interessant de tots els de la ciutat i també el més gran, amb un total 26.400m2, si voleu saber més sobre aquest bast i complex sistema defensiu ús recomanem aquest enllaç Fortí de Tenasses, on vam publicar l’estudi derivat del Pla Director de Muralles de Tortosa.  

La nostra II Ruta de les Fortificacions Modernes, tindrà lloc el dissabte 17 de març de 2018 i tindrà una durada de dues hores, amb el guiatge de l’arquitecte Dídac Gordillo. El punt de trobada serà la plaça de la Immaculada a Remolins a les 16:30h de la tarda, amb els següents itinerari:
  • 16:30 sortida de la plaça de la Immaculada
  • Pujada al Fortí de Tenasses per la caponera del barranc del Cèlio
  • Visita al cos central i a totes les seves parts: hornabec, polvorí, patí, cisterna, parallamps,... Veritable joia de l’arquitectura defensiva de l’època.
Empedrat encara visible en moltes parts del fortí.
  • La gran Plaça d’Armes amb 8500m2, on en molts llocs encara es pot veure l’empedrat, les latrines i la cortina nord amb dos grans semibaluards i una imponent porta de carreus amb arc rebaixat que dóna accés al fossat i al revetllí.
Accés al rebetllí
Latrines de la fortalesa.

Dibuix de Wijngaerde, del nord de la ciutat.
  • A la tornada farem una parada al punt exacte on Anthonie van den Wijngaerde va fer el seu famós dibuix de la vista nord de la ciutat de Tortosa
  • Un cop a la ciutat tindrem accés a la muralla de Remolins, d’on accedirem a la primera avançada de sant Joan, per finalitzar en el fossat de la segona avançada per gaudir de la recreació de l’assalt i batalla dels Miquelets de Tortosa.

Volem agrair a l’Ajuntament de Tortosa (condicionament i neteja d'espais) , Policia Local de Tortosa (pacificació del trànsit) i l'entusiasme i la força dels Miquelets de Catalunya per fer de la memòria i el patrimoni un element VIU.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...